Lézerszkennelés

Ingyenes Ajánlatkérés
Lézerszkennelés szolgáltatás

Komplex épületszerkezetek és ellátórendszerek térbeli leképezése.

Lézerszkenneres felméréssel biztosítjuk az általunk készített 3D modellek pontosságát és részletgazdagságát. A távérzékelési technológiákon alapuló felmérések lehetőséget biztosítanak pontosabb beavatkozások előkészítésre. Az épületfélméréseink során első lépésben egy pontfelhőt hozunk létre, ami alapján építőelemeire fejtjük vissza a kijelölt infrastruktúrákat. Scan to BIM szolgáltatásunk segítségével a lézerszennelés során előállított adatokat vektorgrafikus CAD formátumokba szükséges konvertálni.

Hagyományos felmérési technológiákkal nem felmérhető ívek leképezése 3D-ben.

Pontos tervezési lehetőség a vázlattervi fázisban, ezáltal csökkenthetők a tervmódosítások számai.

Hasonlítsa össze az új terveket a meglévő épületszerkezetek térbeli elhelyezkedésével. Összetett csomópontok, elkerülhető ütközések térbeli vizsgálata.

Irodai környezetben virtuálisan bejárható akcióterület.

Lézerszkennelés-0
Lézerszkennelés-2

A valóság digitalizálása

Felújítás előtt álló akcióterületek digitális ikertestvérének létrehozása nagymértékben segíti a tervezői döntések meghozatalát. A felmérési tervek kritikus pontjai egy beruházásnak, mivel az összes szakági tervező megbízik annak pontosságban. Drasztikusan csökkenthetők a kivitelezés során felmerülő problémák egy lézerszkenneres felméréssel.

Pontfelhő technológia

A lézerszkennelés során a felületekről visszaverődő fényimpulzusok visszaverődési pontjának koordinátái térbeli pixelként (voxel) jelenik meg. Több millió voxel alapján meghatározhatók a legkisebb szögeltérések, felületi deformációk is. Lézerszkenneres felmérést készíteni viszonylag egyszerűnek tűnő feladat, de a végső pontfelhők analízise, zajmentesítése és optimalizációja viszont sok időt, türelmet és magas számítási kapacitást igényel.

3D Tervezés

A felmért pontfelhő segítségével részletgazdag 3D CAD modell készíthető. A modellezés során az építés technológiáját figyelembe véve építőelemei alapján rekonstruáljuk az épületet. A végső 3D modellek részletezettségi szintjét LOD-ban (level of development, level of detail)-ben szükséges megállapítani. A LOD szint egyelőre alakuló félben lévő BIM iparági szabvány, de tapasztalataink alapján ennek értelmezése eltérő lehet, ezért ezt árképzésünk előtt pontosítanunk szükséges a megrendelőinkel. A lézerszkenner felbonátsának beállításainál előre szükséges meghatározni a részletezettségi szintet, hogy a kívánt részletgazdagság elérhető legyen.

Lézerszkennelés-1

360 Panorámafotó

A lézeres felmérés kiegészítéseként megfelelő fényviszonyok mellett 360°-os panoráma fotókkal színezzük a pontfelhőinket. Ez a nyilvánvaló esztétikai és látványossági szempontok mellett olyan gyakorlati haszonnal járhat, mint az anyagminőség vizsgálata. A panorama fotók könnyedén alakíthatóak virtuális panoráma túrává.  Pontfelhőinket széles körben elterjedet struktúrálatlan (.e57) (.ptx) , Autodesk Recap (.rcp), Leica Geosystems universal HDS digital reality (.lgs) file formátumban adjuk át.

Lézerszkennelés-5

Pontfelhő optimalizáció

A több milliárd mérési pont jelentős mennyiségű adatot generál, viszont megfelelő utómunka során ezt könnyen kezelhető adatmennyiséggé konvertálva adjuk át megrendelőinknek. Az alábbi folyamatokat nevezzük “struktúrálásnak”, amely során a több 10-100gb adatmennyiséget egységesítjük egy kisebb optimalizált pontfelhővé. A folyamat végén egy átlagos teljesítményű laptopon is könnyedén kezelhető fileokat állítunk elő. Lézerszkennelés során felmért pontfelhőknél X,Y,Z, koordináták, RGB színkódok, intenzitás értékek és normál vektorok kerülnek felmérésre. Sok esetben az intenzitás és normál értékek vizsgálata több információt tartalmaz mint a panorama fotók RGB színkódjai. Ezek az értékek könnyedén előhívhatóak, ha megfelelő lézerszkennert alkalmazunk a felmérések során.

Magabiztos tervezési döntéshozatal aktualizált mérési adatokra építve.

Előzze meg a felmérési hiányosságokból adódó elkerülhető hibaforrásokat. Pontos felmérési tervre alapozva és folyamatos nyomon követéssel csökkenthetők a kivitelezés során felmerülő közvetlen és közvetett költségtényezők.